Artículos de opinión

Opinión

Opinión

Opinión (6)

Zer abantaila sortzen ditugu Oneiñi esker?

Geroz eta azkarrago bizi gara, eta horrek gure elikadura eta osasunean eragin zuzena duela argi dago. Aurrez prestatutako jakiak, fast food delakoak, geroz eta gehiago kontsumitzen ditugu eta hauen beharra ere areagotuz doa, baina kalte asko sortzen dizkigu. Alde batetik, osasunean argi ikus ditzakegu hauen kalteak. Gure egunerokotasunean nekatuago egon gaitezke, gaixotasunak hartzeko erraztasun handiagoa dago ahulago gaudelako, organo ezberdinak kaltetzen dizkigu, eta beste hainbat gaitz eta kalte eragin ditzake gure osasun eta bizitzan. Ama-lur eta ingurugiroan ere aurretik prestatutako jakiak kontsumitzeak eragin negatiboa sortzen du. Sortzen den zaborra asko areagotzen da, eta bertako produktoreengan ere ez dugu abantailarik sortzen, kanpoko elikagaiak kontsumituko ditugulako eta bertan dugunari garrantzia kenduko diogulako. Guk eskaintzen duguna guzti honen alternatiba bat da. Bertako elikagaiak, bertan hazi eta garatuak onura asko eskaintzen dizkigute. Honez gain, bertako elikagaietan nutrienteak mantendu daitezke, fast food-ean erraz galtzen direnak. Denbora aldetik ere ez digu lan gehiegirik eskatzen osasuntsu eta ondo jateak. Menuari esker buru hausteak errazten ditugu, dieta orekatu bat izango dugu pentsatu gabe, erraz eta zuzenean. Gainera, errezeta liburuari esker elikagaiak modu osasuntsu eta errez batean prestatzeko gida dugu. Horrez gain beti esan izan ohi dugu, denbora aurrezteko asteok egun bat sukaldera zuzentzea gomendatzen dugula, aste osorako behar ditugun…

Oneiñ: Nor gara eta zertarako sortu da?

Kaixo kaixo! Hemen gaude aste bat gehiagoz ONEIÑen inguruan gehiago kontatzeko asmoz. Askok galdetuko zarete nor garen, zergatik garen ONEIÑ eta zertarako sortu eta behar dugun ONEIÑ. Gaurkoan hori guztia argitzea gustatuko litzaiguke! ONEIÑ denon artean sortutako zerbait da, pertsona eta ofizio ezberdinei esker sortutako zerbitzua da. Parte hartzaile ezberdinak gara mugimendu honen jabe eta sortzaile. Mondragon Unibertsitateko ekintzaile talde batek, inguruan ikusitako arazo batzuei erantzuna eman nahian sortutako proiektua izan da hau. Elikadura eta bertako landa garapenari garrantzia ematen diogu, eta guk ere lagundu nahi dugu honi bultzada bat ematen. Gure gogo eta indarrak Ane Campos Eibarko dietistarekin konpartitu eta ONEIÑen balioa ikusirik berak ere parte izan nahi zuelarik, elkarrekin aholkularitza nutrizionala eskaintzen dugu saskiaz gain. Saskia osatzeko ekoizleen beharra dugu, hauek dira elikagaiak hazi eta ekoizten dituztenak, gure lurra zainduz eta honi probetxua ateraz. Hauek dira ONEIÑeko parte, sortzaile eta motor beharrezkoak besteak beste. Onura garbienak ondorengo hauek dira: sasoiko janariak ezagutzea, inguruko baserriei garrantzi handiagoa eta bezero finkoak izatea, bertan ekoitzitako produktuak kontsumitzea, landa garapenean lagunduz. Eta nola ez, zuek ere beharrezko zarete, irakurle, bezero zein kontsumitzaileak. Gure ideiak partekatzen dituen pertsonak behar ditugu, natura, osasun eta elikadurari garrantzia ematen dieten kideak. Gure helburua elikagai osasuntsuak, bertakoak…

Oneiñ: bertako eta sasoiko produktuetan oinarritutako zerbitzu berria

Gaur egun geroz eta arreta gutxiago jartzen diogu osasun eta jaten dugunari. Azkar bizi gara, presaka, eta ez dugu astirik hartzen behar bezala gure gorputza eta jaten duguna zaintzeko. Gure elikadurak behar lukeen garrantzia ikusiz, bertako eta sasoiko produktuetan oinarritutako elikadura bat eskaini nahi diegu bezeroei. ONEIÑ bertako eta sasoiko produktuez osatutako erosketa erraztu eta zure osasunean eragin positiboa izango duen zerbitzua da. Asteroko kuota bat ordainduz, bezeroak aste osoko saskia jaso dezake, sasoiko eta bertako produktuekin. Bezero bakoitzaren profilaren arabera, dietista profesional batek osaturiko aholkularitza nutrizional bat jasoko da saskiarekin batera, menua eta errezetak moldatuz. Horrez gain, ONEIÑ zerbitzuarekin, erosketa egitea aurreztu dezakegu, astero puntu batean prest izango baituzu zazpi egunetarako behar dituzun elikagai guztiez osaturiko saskia. Bezeroez gain, ekoizleengan ere eragin bat sortu nahi dugu, kontsumo jasangarria indartuz, bertako produktuen eskaera areagotuz eta inguruko lana sustatuz.   Astero artikulu bana Duela sei aste hasi ginen asteroko zerbitzu hau eskaintzen eta Eibar eta Ermuan gaude oraingoz, zabaltzeko gogoz eta gure eragin positiboa areagotzeko indarrarekin. Astero izango gara Nireako iritzi foroan gure gomendio eta bizipenak zuekin partekatzeko helburuarekin. ONEIÑ proiektuan kide askok jartzen dute beraien hazia aurrera joan ahal izateko, eta hauek ere aurkeztuko ditugu, beraiek ere ONEIÑen parte direlako.…

Las lágrimas de Gure Soroa

Empiezo a escribir, mirando por la ventana. Nieva y Gure Soroa llora. Llora en silencio… Sí, en silencio!! ¿Y por qué lloras, Gure Soroa? ¿Qué tienes? ¿Qué te pasa? ¿Y cómo son las lágrimas? ¿De rabia, de risa, de dolor, de alegría, de pena, de gozo, de amor, de tristeza, de nostalgia o de cocodrilo? ¿Eh? ¿Cómo son las lágrimas? Gure Soroa llora de emoción, por estar hoy aquí celebrando su 20 cumpleaños, que parece que es poco… ¡¡pero hay que pasarlos!! Llora de alegría porque, a pesar de las vicisitudes de todos estos años, ha sabido mantenerse en su sitio y ha logrado seguir hacia adelante. Es una buena embajadora del mundo rural alavés allá donde va, y ha logrado que su nombre sea reconocido en los estamentos gubernamentales. Gure Soroa llora de pena porque no hay relevo generacional. Las que hoy tenemos cincuenta cuando empezamos teníamos treinta y las que hoy tenéis setenta antes tuvisteis cincuenta. No he descubierto nada, sólo que de treinta no hay socias, estamos de cincuenta y muchas de setenta!! ¿Por qué? Llora de tristeza porque el logotipo que presenta de “mujeres agrarias de Álava” poco a poco se va a convertir y habrá…

Mujeres Rurales

La importancia del medio rural es de sobra conocida no sólo porque ocupa aproximadamente el 80 % del territorio, sino también por las importantes funciones que tiene para el sostenimiento de la economía y la sostenibilidad social y ambiental del mundo que conocemos. Las mujeres y el medio rural El papel de las mujeres en el medio rural ha sido y es fundamental tanto en lo que se refiere al trabajo doméstico y reproductivo como por su papel en el ámbito productivo, sea en las empresas familiares agrícolas y ganaderas donde progresivamente se ha visibilizado y revalorizado el papel de las mujeres como en una economía de servicios y de pequeña y mediana empresa. Este medio rural presenta unas características diferenciales respecto a los entornos urbanos, entre ellas el aislamiento de algunas viviendas con otras, la escasez de servicios, las dificultades de transporte entre zonas, la ausencia de formación y reciclaje profesional,.. que ha producido un envejecimiento de la población y la masculinización de la misma por el éxodo de la juventud y de las mujeres a las ciudades en busca de empleo y de servicios. Esto lleva asociado mayores resistencias para el cambio de mentalidad, de estereotipos y de…

Los pinos centenarios de Adan de Yarza

Texto y fotos: A. Cantero (Hazi) Otros no, otros siguen creciendo lentamente y no esperan ningún reconocimiento, sólo que les dejen llegar a su senectud y morir mientras ven crecer a su descendencia. Los datos de partidaLa Tesis Doctoral de Mario Michel, "El Pino radiata en la Historia Forestal Vasca: Análisis de un proceso de forestalismo intensivo" (2006), contiene abundantes datos de historia forestal. Uno de sus capítulos más interesantes recoge los avatares a lo largo del siglo XX de diversos montes de pino radiata. Uno de esos montes es Errialtadua Mayor (Galdakao), de unas 35 hectáreas, el primer monte plantado con pino radiata en el País Vasco, por obra del pionero Mario Adán de Yarza. Ese primer pinar de 1898 se cortó y luego se volvió a plantar en 1955 (segundo turno) y en 2002 (tercer turno). Sin embargo, en su interior se han venido respetando tres pinos de gran tamaño y aún siguen en pie desde 1898. Tienen actualmente 115 años y son los únicos supervivientes de esta primera repoblación, en la que se emplearon cerca de 250.000 pinos radiata para reforestar la citada finca. Para encontrarlos, pueden seguirse dos grandes formas de rastreo: la información de los…