Baliabideak zure zerbitzura

Euskadiko Kantauriko Antxoa

Engraulis Encrasicholus espezieko “Kantauriko Antxoa” itsaso honetako arrainik preziatuenetakoa da. Hori babesteko eta horren iraunkortasuna bermatzeko, gaur egun mugatua dago espezie horren arrantza eta gainbegiratu egiten da. Euskal Herrian eta beste hainbat lekutan, freskoan kontsumitzeko oso preziatua izateaz gain, ospe handia dute horrekin prestatzen diren erdi-kontserbek: “gatzetan jarritako antxoak” eta “antxoa-xerrak” mokadu bikain eta oso preziatua direla esan behar dugu.

Euskadiko Kantauriko Antxoaren Berme Marka kontsumitzaileari produktu hori benetakoa eta kalitatezkoa dela bermatzeko premiaren ondorioz sortu da. Marka horrek ziurtatzen du horrekin identifikatuta datozen erdi-kontserbak modu tradizionalean prestatu direla Kantauriko Antxoekin, eta halaber, kalitate goreneko produktua den aldetik, horiek hain bereziak eta estimatuak izatea lortzeko sekretu txikiak eta ezaugarriak errespetatu eta betetzen dituztela.

 

Gehiago irakurri...

Idiazabal Jatorrizko Izendapena

Babestutako Jatorri Deiturak (BJD) inguru geografiko jakin batean, onartutako eta egiaztatutako ezagupen jakin batzuekin ekoitzi, eraldatu eta prestatu behar den produktu baten izena zehazten du.

Idiazabal Jatorri Deitura 1987. urtean sortu zen latxa ardien eta Karrantzako ardien artzaina eta benetako IDIAZABAL gaztaren ekoizlea babesteko, eta bide batez, kontsumitzaileari horren jatorria eta kalitatea ziurtatzeko.

Gaur egun 500 ganadutegi eta 100 gaztandegi baino gehiago Jatorrizko Deitura honi atxikita daude, eta gehienek beren ustiapeneko esnea erabiliz ekoizten dituzte beren produktuak. Horien tamainak, edonola ere, artisau erako zainketa ziurtatzen du, bai prestakuntza-aldian eta bai umotze-aldian edo fintze-aldian ere.

Esnearen eta gaztearen ekoizpena Euskadin eta Nafarroan egiten da beti (Erronkari ibarrean izan ezik).

 

Gehiago irakurri...

Arabako Txakolina

Babestutako Jatorri Deiturak (BJD) inguru geografiko jakin batean, onartutako eta egiaztatutako ezagupen jakin batzuekin ekoitzi, eraldatu eta prestatu behar den produktu baten izena zehazten du.

“Arabako Txakolina – Txakoli de Álava” Jatorri Deitura Aiarako Eskualdera mugatzen da geografikoki, eta horren barruan 5 udal ditugu: Aiara, Amurrio, Artziniega, Laudio eta Okondo. Arabako Txakolina egiteko erabiltzen diren mahatsondoak Hondarribi Zuri barietate autoktonokoak dira.

Gaur egun, urtean 350.000 botila inguruko ekoizpen-erritmo bati eusten diote. 2010. urteaz geroztik, Arabako Txakolina J.D.aren barruan zazpi upategi eta 100 Ha mahasti ditugu.

 

Gehiago irakurri...

Bizkaiko Txakolina

Babestutako Jatorri Deiturak (BJD) inguru geografiko jakin batean, onartutako eta egiaztatutako ezagupen jakin batzuekin ekoitzi, eraldatu eta prestatu behar den produktu baten izena zehazten du.

Antzinatik datorkigun ardo hau ezagutarazteko, balioesteko eta babesteko helburuarekin sortu zen 1994. urtean “Bizkaiko Txakolina” J.D., eta gure baserritarren lan finari esker eta barietate autoktonoak erabiliz Kantauri aldean egindako mahastizaintzaren emaitza dugu.

Mahastiak Bizkaiko geografia osoan barrena sakabanaturik ikus ditzakegu. Kostaldetik oso hurbil dauden inguruetan nahiz barrualdeko haranetan ikus ditzakegu mahastiak, baita garaiera ertaineko mendi-mazeletan ere, 400 m-tik behera.

 

Gehiago irakurri...

Getariako Txakolina

Babestutako Jatorri Deiturak (BJD) inguru geografiko jakin batean, onartutako eta egiaztatutako ezagupen jakin batzuekin ekoitzi, eraldatu eta prestatu behar den produktu baten izena zehazten du.

1989an, ardogileek eta euskal administrazioak berreskurapenaren eta kalitatearen alde elkarlanean egindako ahaleginari esker, Getariako Txakolinari Jatorri Deitura onartu zioten, Getariako Txakolina izenez. Eta 2007an, Getariako Txakolina Deitura Gipuzkoako herrialde historiko osora zabaldu zen.

Gaur egun, “Getariako Txakolina” JDren barruan 402 hektarea mahasti daude. Mahasti horietatik % 91, gehienak mahats-parraren egitura dutela, kostalde inguruan aurkitzen dira, eta Hondarribi Zuri mahats-barietate zuria dugu Getariako txakolina egiteko erabiltzen den barietate nagusia.

 

Gehiago irakurri...

Euskal Okela Adierazpen Geografiko Babestua

Adierazpen Geografiko Babestuetan (AGB) aitortzen da produktu batek, ekoizpenaren, eraldaketaren edo prestakuntzaren urratsetako batean gutxienez, lotura eduki behar duela bere ingurune geografikoarekin. Gainera, ospe on baten onurak jaso ditzake produktu horrek.

Euskal Okela AGBk babestutako abelgorri-okela Euskadiko baserrietan jaiotako eta arreta bereziz hazitako animalietatik dator, beren bizitzako fase guztietan kontrolatuak daude eta hiltegi baimenduetan beren kalitateagatik hautatzen dituzte.

Euskal Okela, gainera, Eusko Label sinboloaz ziurtatua dago, eta era horretan, hori arautzen duten Araudi Teknikoetan (Araudiak eta Zerrenda Positiboak) eta Ziurtapen Prozeduretan (Saltokiak eta gainerako operadoreak) zehaztutako jatorri, osasun eta kalitatearen betebehar guztiak betetzen dituela bermatuta dago.

Euskal Okela baimendutako harategietan bakarrik saltzen da, eta harategi horiek erraz ezagutuko dituzu Eusko Labelaren sinboloari esker.

 

Gehiago irakurri...

EU Indicación Geográfica Protegida (IGP) Gernikako Piperra

En las Indicaciones Geográficas Protegidas (IGP) se reconoce el vínculo del producto con el medio geográfico en al menos una de las etapas de la producción, de la transformación o de la elaboración. Además, el producto se puede beneficiar de una buena reputación.

El Pimiento de Gernika con Eusko Label es un pimiento de variedad autóctona que se produce en el País Vasco y que se caracteriza por su pequeña longitud, su pedúnculo estrecho y alargado y su color verde intermedio.

El sello de calidad "Pimiento de Gernika" se conceden sólo a aquellos pimientos que reúnen determinadas exigencias de calidad previamente especificadas. Esas especificaciones se recogen en el Reglamento Técnico que están a su disposición en la sede de HAZI. El auténtico Pimiento de Gernika con Eusko Label se comercializa en envases de dos docenas identificados con una etiqueta numerada de control con el símbolo Eusko Label.

Gehiago irakurri...

Ekoizpen ekologikoa

Nekazaritza ekologikoaren barruan nekazaritzako eta abeltzaintzako teknika multzo bat biltzen da, eta oro har, sintesiko produktu kimikoen erabilera baztertzen du, hala nola ongarriak, plagizidak, antibiotikoak eta abar, ingurumena babesteko, lurzoruaren emankortasuna mantentzeko edo areagotzeko eta elikagaiak beren propietate natural guztiekin eskaintzeko xedez.

Deitura honen azpian ziurtatutako produktuek Europako araudi zorrotz bat bete behar dute ekoizpenaren, prestakuntzaren eta banaketaren fase guztietan. Araudi horrekin bat etorriz erdietsitako produktuak bakarrik merkaturatu daitezke elikagai “Ekologiko”, “Eko”, “Biologiko”, “Bio” edo “Organiko” gisa.

Elikagai horien etiketan, EBaren logo ekologikoa, “eurohostoa” eta produktuaren benetakotasuna ziurtatzen duen entitatearen izenak eta kodeak agertu behar dute. Euskadin ziurtatutako elikagaiek kode hau daramate. ENEEK Erakundearen ES-ECO-026-VAS.

 

Gehiago irakurri...
Harpidetu RSS feed honetara